La funció de la musculatura és generar moviment al cos, està altament inervada i irrigada i formada per moltes fibres que es poden contraure i estirar. El trencament muscular és quan aquestes fibres musculars es trenquen en sotmetre’s a una alta càrrega, tracció o tensió de forma brusca o durant massa temps, i un dels símptomes principals és el conegut signe de la pedrada, és a dir, l’aparició d’un dolor de forma abrupta semblant a rebre un cop o que algú et llenci una pedra. Les lesions musculars més comunes són la dels membres inferiors, és a dir, les cames. Sobretot, en bessons i musculatura posterior de la cuixa.
Graus de lesió muscular
- Grau 1: És la més lleu i pot trigar entre 8-10 dies a curar-se
- Grau 2: És una lesió moderada que pot arribar a durar entre 4 i 6 setmanes.
- Grau 3: És una lesió molt extensa que pot durar entre 1 o diversos mesos, de vegades requereix cirurgia.
Tractament per a trencament muscular
Independentment del grau de la lesió, un tractament i rehabilitació correctes són necessaris, ja sigui pel temps de recuperació de la lesió com per les possibles seqüeles de la lesió. El més important a tenir en compte perquè un múscul sani bé és evitar tenir teixit cicatricial o fibrós. Per entendre’ns, quan les fibres musculars es trenquen i es genera la ruptura muscular, al llarg del procés de curació s’hauran de generar noves fibres per omplir el buit que s’ha generat i aquestes, han de ser flexibles i de la màxima qualitat possible perquè el risc de reruptura i de molèsties a la zona, com a limitacions funcionals sigui el mínim possible. Aleshores el tractament que aplicarem serà:
Ajudarà en la reabsorció de líquids i en el procés de regeneració de teixit
- Magnetoteràpia
Ajudarà amb l’edema/sangrat generat i en la qualitat del nou teixit
- Electròlisi en fases agudes
Quan la lesió a tractar és aguda, abans que passin les primeres 48h s’ha demostrat que l’aplicació d’electròlisi al nivell de la lesió accelera la recuperació i disminueix molt la possibilitat de teixit fibròtic o pseudofibròtic que es pugui generar.
- Electrolisi en fases avançades
Quan s’ha recuperat el trencament, pot quedar a la zona on es va trencar teixit cicatricial, també conegut com a teixit fibròtic o pseudofibròtic, aquest teixit és de menor qualitat que el d’una fibra muscular, sent menys flexible, menys fort… En alguns casos pot no donar molèsties, però en molts altres, sobretot en esportistes, es pot notar com un pes, una incomoditat o una rigidesa a la zona, a més que quan hi ha més teixit fibròtic, més fàcil és que es pugui donar el cas d’una ruptura fent l’activitat esportiva o esforç físic que la va causar en primer lloc. En aquests casos, l’electròlisi amb el seu efecte fibrolític van molt bé per disminuir i treure aquesta rigidesa al teixit fibròtic.