Abraham Colles, va ser un cirurgià irlandès, que el 1814 va descriure per primera vegada aquesta coneguda fractura de canell, molt abans que arribaran els raigs X. Encara que realment es tracta de la part més distal del radi, la més propera al canell, la que es fractura, acompanyada d’un desplaçament dorsal del radi, donant aquesta forma tan característica de dors de forquilla.
És una de les fractures més freqüents del radi. En general, es produeixen en recolzar les mans després d’una caiguda cap endavant per protegir-se la cara o per esmorteir l’impacte recolzant el palmell de la mà sobre la superfície dura, en un intent de frenar la caiguda estenen els braços amb els palmells de les mans esteses.
Les persones amb més risc de patir aquesta fractura són les persones grans, sobretot quan cursen amb osteoporosi o alguna malaltia òssia i dones postmenopàusiques a causa de les alteracions hormonals que fan que la cortical òssia sigui més feble.
Un cop realitzat el tractament, sigui quirúrgic o conservador; i havent superat la fase d’immobilització; la persona cursarà amb la seqüela de la fractura, podent patir: dolor, inflamació, dificultat per moure el canell (impotència funcional) i lleugera deformitat. Per escurçar els terminis de recuperació, seria recomanable començar el tractament d’electroteràpia a la fase d’immobilització.
El treball rehabilitador se centrarà a eliminar el component dolor i inflamació i recuperar la funcionalitat del canell. Un programa d’electromedicina combinat amb un protocol de fisioteràpia sol ser l’elecció més efectiva i eficaç dins del ventall rehabilitatori.
Tenint en compte, les característiques de persona, les seqüeles presents, l’estat postimmobilitatori del canell i les necessitats d’ús; s’optarà per un combinat d’electromedicina i de fisioteràpia més adequat per a cada cas concret.
Per a més informació, contacta amb Cesmar Llagostera. Disposem de la tecnologia més avançada per a la teva salut. Som al carrer Ricard Casademont, 2 (17240, Llagostera – Girona). Tel. +34 972 83 02 02.