Epicondilitis

L’epicondilitis, coneguda també com a colze del tenista, és una lesió caracteritzada per dolor a la cara externa del colze, a la regió de l’epicòndil, eminència òssia que es troba a la part lateral i externa de l’epífisi inferior de l’húmer. És provocada per moviments repetitius d’extensió del canell i supinació de l’avantbraç, cosa que ocasiona microruptures fibril·lars i reparació inadequada dels tendons dels músculs que s’originen a la regió de l’epicòndil, principalment del tendó del múscul extensor radial curt del carp.
 

Causes i símptomes de l’Epicondilitis

 
Les causes de la inflamació són diverses. Habitualment sol aparèixer a causa d’activitats de repetició, resultat de sobreesforços i sobrecàrregues musculars.

El principal símptoma és el dolor al colze que va en augment i que es manifesta a la cara externa del colze, quan el pacient realitza moviments quotidians. Un altre dels símptomes en alguns pacients és la pèrdua de força al braç; impotència funcional amb els moviments d’extensió del canell i supinació de l’avantbraç; dolor a la palpació de la zona i amb accions simples com elevar una ampolla o una gerra o prendre una tassa de cafè.

Acostuma a aparèixer entre els 30 i 45 anys, i curiosament, al contrari de la creença general, és molt més freqüent entre no esportistes. Per contra, sol donar-se sovint en col·lectius que fan treballs en què els músculs del braç són sotmesos a un estrès important com a treballadors de neteja, empaquetadors, etc.
 

Diagnòstic i tractament

 
El diagnòstic es farà amb la història clínica del pacient i l’exploració a la consulta. I en el cas d’epicondilàlgies que barregen zona tendinosa i articular caldrà una ecografia musculoesquelètica.

Pel que fa a tractaments, existeixen de 2 tipus: el quirúrgic, que sol donar-se quan l’epicondilitis és de llarga evolució, amb destrucció del teixit tendinós i inflamació de la cortical de l’os, i el NO quirúrgic, que és el que duem a terme a Cesmar. L’objectiu és alleujar el dolor, eliminar la inflamació i regenerar el teixit tendinós. Amb poques sessions de tractament aconseguim donar el màxim rendiment amb la mínima molèstia fins a la recuperació total de la patologia.