Àlgies cervicals

Quan parlem d’àlgies ens referim a un dolor circumscrit a una determinada zona. Les àlgies referides a l’ús de l’ordinador es produeixen per sobrecàrrega estàtica o repetitiva. Al romandre assegut a la cadira amb poc o gens de moviment de forma perllongada (més de 20 minuts) o sostenir papers, ratolí o telèfon, els músculs implicats es troben en una contracció sostinguda portant fatiga i després dolor.

Per contrarestar això, la solució és que canviïs de postura corporal abans que aparegui la fatiga, així evitaràs donar inici al cicle dolor-contractura-dolor.

 

Què són les àlgies cervicals?

Les àlgies cervicals són típiques de la sobrecàrrega estàtica. També succeeix que el moviment que realitzes de forma repetitiva i perllongada amb el ratolí tensa els músculs, propicia el frec entre tendons i la compressió de nervis. L’epicondilitis i la síndrome de canal carpià, pertanyen a aquesta classificació de sobrecàrregues per repetició.

Com si això fos poc, l’estrès fa la seva aparició. Les tensions emocionals personals i laborals augmenten la tensió muscular i la percepció de dolor.

 

Tipologia d’àlgies per ús de l’ordinador

A continuació es descriuen les àlgies típiques per ús d’ordenat i com hem de procedir per evitar una sobrecàrrega muscular:

Àlgies en espatlla i coll: comencen com una simple molèstia i pot arribar a una cervicàlgia. Revisa l’altura del monitor, la taula o la cadira. Si és unilateral pot ser que tinguis el monitor, teclat, ratolí o papers en deficient situació horitzontal. Pot ser que el ratolí està allunyat o a diferent nivell del teclat.

Síndrome del túnel carpià: és quan tens parestèsia en els tres primers dits de la mà. S’agreuja si tecleges amb el canell en extensió (per teclat alt) o per recolzar-la sobre un suport.

Cefalees: la mala postura del teu coll o com col·loques la teva vista pel que fa al monitor o si estàs molt de temps fixant la vista, poden estar originant mals de cap.

Epicondilàlgies: es defineixen com un quadre de dolor a l’epicòndil (lateral extern del colze). Has de revisar si mantens el canell en extensió dorsal a causa del teclat o ratolí massa alts, o per falta d’inclinació del teclat.

Dona suport i descansa les mans a les cuixes o reposabraços quan estiguis llegint o analitzant alguna cosa. Surt de la postura estàtica si no necessites fer anar el teclat o ratolí.

Àlgies en els flexors dels dits: si les molèsties són difuses, pot ser que estiguis pressionant massa el teclat o que les tecles estiguin dures. Si es limiten als dits índex i polze, revisa el ratolí:

  • potser és gran o petit en proporció a la mà,
  • té botons durs,
  • utilitzes molt el doble clic o l’opció d’assenyalar i arrossegar, o
  • pot ser que estiguis agafant amb força el ratolí pressionant sobre el coixinet.

Pots canviar de ratolí, relaxar la mà o canviar la configuració de sistema del doble clic.

Àlgies en polze: és freqüent quan s’usa ratolí amb bola o ‘bola’, que s’activa amb el polze. També pot estar relacionada amb l’ús freqüent de la barra d’espai. Si s’agreuja, deriva a una rizartrosi (artrosi en l’articulació de la base del polze) o a una tendinitis de De Quervain (irritació i inflamació dels tendons que es troben a la vora del polze del canell).