L’artrosi o osteoartritis és una de les malalties articulars degeneratives més comunes que es caracteritza per la destrucció del cartílag hialí que recobreix les superfícies òssies.
 

Què és l’artrosi de maluc?

 
L’artrosi de maluc, també coneguda com a coxartrosi, és una degeneració de l’articulació que formen el cap del fèmur i acetàbul a la pelvis, provocada per un desgast progressiu dels cartílags fent que ambdós extrems dels ossos freguin directament entre si provocant dolor.
 

Quins són els símptomes de l’artrosi?

 
El maluc sa té una gran mobilitat, en què l’articulació es pot flexionar, estendre’s i girar sense dificultat ni molèsties quan suporta el pes del cos gràcies al cartílag que la recobreix. Aquest teixit és el que ajuda a protegir i esmorteir els extrems dels ossos que componen el maluc.

Per tant, una persona amb artrosi de maluc pateix una degeneració i desgast del cartílag del maluc, generant dolor a la zona on l’os no està protegit pel cartílag.

Generalment, el dolor sol localitzar-se a nivell de l’engonal, a la natja o a la cara interna de la cuixa. En les fases inicials, el dolor es detecta de forma progressiva en caminar o pujar escales, per mesura que avança la malaltia, augmenta fins i tot estant en repòs. Altres símptomes, com la limitació d’alguns actes quotidians com aixecar-se o asseure’s d’una cadira, o la coixesa en caminar, també són molt comuns.

Darrere de l’artrosi de genoll, l’artrosi de maluc és avui dia una de les malalties més freqüents en persones d’edat avançada o de mitjana edat.

 

Quines són les causes d’artrosi?

 
No hi ha una única causa en el desenvolupament de l’artrosi de maluc, però hi pot haver una combinació de factors que mostren més propensió a desenvolupar-la. Entre ells es troben:

  • La genètica: Algunes persones neixen amb una predisposició a desenvolupar-la a causa d’una vinculació a certs gens relacionats amb el col·lagen.
  • El sobrepès: L’excés de pes suposa una càrrega per a les articulacions del maluc i augmenta el risc de desenvolupar una osteoartritis.
  • Lesió: Una lesió prèvia en una articulació pot augmentar el risc de desenvolupar una artrosi.
  • L’ús excessiu: L’ús repetitiu en una articulació, associat a certs esports o activitats laborals, pot provocar el desgast del cartílag, augmentant també el risc dedesenvoluparuna artrosi.

 

Com reduir el risc dedesenvolupar la malaltia?

 
Alguns hàbits de vida que pots adoptar per ajudar a reduir el risc de desenvolupar artrosi de maluc són:

  • Mantenir un pes saludable: L’excés de pes suposa un esforç més gran que han de suportar les articulacions del maluc.
  • Fer exercici amb regularitat: L’exercici ajuda a mantenir les articulacions flexibles i enforteix els músculs que les envolten, cosa que pot ajudar a reduir el risc de una artrosi.
  • Portar una dieta saludable: Una dieta equilibrada ajuda a mantenir les articulacions sanes i redueix el risc de desenvolupar una artrosi. Alguns aliments recomanables per mantenir la salut de les articulacions són els àcids grassos omega, peix blau, les fruites i verdures i les proteïnes baixes en greix.

 

On es tracta l’artrosi?

 
Si experimentes algun dels símptomes descrits, pots visitar el centre Cesmar Llagostera per fer una valoració del maluc. L’essencial és el diagnòstic precoç de la patologia degenerativa, ja que el primer objectiu és conservar l’articulació a l’estat present, així com el cartílag que hi persisteixi.

Amb la tecnologia Cesmar i els seus tractaments específics reduïm el dolor a les activitats de la vida diària; mantenim el màxim rang de moviments del maluc; el mínim desgast ossi; mantenint una homeòstasi estable durant un període llarg de diversos anys, estabilitzant el procés de desgast en un mínim històric respecte a l’habitual d’aquestes malalties degeneratives.

El rendiment articular coxofemoral és el màxim que ens permet sense efectes secundaris, ni acumulatius. L’ús dels equips de tractament no invasius i indolors, de diatèrmia UHF, camp magnètic d’alta freqüència, electroestimulació tetrapolar i els protocols propis de Cesmar en fisioteràpia fan d’aquests tractaments com els més efectius dins de la rehabilitació fisioteràpica. En la majoria de casos, s’aconsegueix allargar els terminis per substituir el maluc per una pròtesi.