Peu Pla

El peu pla és una condició que implica un descens de la volta plantar, en major o menor grau. Això succeeix quan l’arc del peu és més baix del normal. Pot anar acompanyat d’una inclinació cap a dins, específicament en direcció al primer dit (peu vague). Usualment, aquesta característica es pot identificar des de la infància, i és el que comunament anomenem com “tenir poc pont al peu”.
 

Impacte del peu pla en la salut articular

 
Els qui presenten un peu pla són més propensos a experimentar problemes en la mobilitat del peu, en particular perquè pot interferir amb la funció articular adequada a nivell del tarso, que comprèn els ossos centrals del peu.

És fonamental comprendre que més enllà de la forma del peu, és la seva funcionalitat la que pot comportar complicacions i dolor articular no només en l’estructura del peu, sinó també en àrees connectades com els genolls, malucs o esquena.
 

Símptomes comuns

 
En adults, el dolor amb deformitat progressiva en el retropeu és el símptoma més recurrent, cosa que sovint resulta en un desgast notable del calçat en la part interna. La fatiga en caminar també és un signe evident, així com la dificultat per posar-se de puntetes en situacions severes.

Amb els anys, pot augmentar el dolor a causa del desgast articular o inflamació dels tendons. Entre altres símptomes, trobem:

  • Dolor muscular a la zona interna de la cama a causa d’una tendinitis originada per la postura del peu. Així mateix, podem trobar la mateixa simptomatologia a la zona plantar (fàscia).
  • Manca de confort al dors del peu, on els ossos poden esglaiar-se generant pics artròsics.
  • Dolor articular en turmells, genolls, malucs, esquena… deguda a la mala funcionalitat del peu.

 

Diagnòstic i tractament

 
En els adults, la clau rau a emprar plantilles personalitzades que mitiguin les repercussions del peu pla, optimitzant la salut articular a llarg termini. Tot i que no aturen la progressió de la deformitat, faciliten suport essencial a l’arc compromès, essent necessari un seguiment d’almenys sis mesos per avaluar la seva eficàcia.

Per als infants, és crucial un diagnòstic precís que permeti implementar estratègies correctives a través d’exercicis d’enfortiment. A partir dels tres anys, es podrien requerir plantilles personalitzades per modificar els eixos d’alineació del peu i promoure un treball muscular adequat.

En resum, tot i que el peu pla es pot arrossegar des de la infància, mitjançant un diagnòstic primerenc i tractaments adequats és possible manejar els símptomes i millorar la qualitat de vida dels afectats. Consulta amb Cesmar Llagostera per a una avaluació personalitzada.