Per comprendre el concepte d’artràlgia és important desglossar l’origen del terme. Deriva del grec, on “arthro” significa articulació i “algia” refereix a dolor. Llavors, es tradueix com un dolor present en les articulacions.

Aquestes connexions crucials entre dos segments ossis no només faciliten la mobilitat i elasticitat del cos humà, sinó que també possibiliten una varietat de funcions físiques essencials. Per tant, la presència de dolor articular pot ser indicativa de problemes greus, alterant significativament les nostres funcions fisiològiques diàries.
 

Per què passa el dolor articular o artràlgia?

 
L’artràlgia, també coneguda dolor articular, es pot originar a causa d’una àmplia varietat de factors. Entre els més comuns trobem traumatismes físics, infeccions virals com el xarampió o l’hepatitis, així com malalties degeneratives com ara l’osteoartritis i l’artrosi.

A més, trastorns del sistema immunitari, l’obesitat, i condicions específiques com la tendinitis o la bursitis poden desencadenar aquest tipus de dolor. Factors externs com canvis bruscos de temperatura o sobreesforços físics també són a la llista de possibles causants.

 

Com es manifesta?

 
L’artràlgia es manifesta principalment a través de dolor a la zona afectada. No obstant això, no només es limita a això, ja que també es pot presentar amb inflamació, rigidesa articular, enrogiment de la pell circumdant i fins i tot símptomes sistèmics com febre i escalf, particularment si hi ha una infecció involucrada.
 

Quines malalties pot presentar?

 
Sovint, l’artràlgia es presenta com un símptoma, senyal d’una patologia subjacent més greu, com pot ser la degeneració articular que es veu en casos d’artrosi, o en la inflamació crònica de les articulacions, típica de l’artritis reumatoide.

Però no només es limita a problemes articulars; també pot ser un signe de condicions no directament relacionades amb les articulacions, com radiculopaties, osteomielitis, o vasculopaties. Per això, és crucial estar atents a l’aparició d’aquest símptoma per poder brindar un tractament adequat a l’arrel del problema.

En conclusió, l’artràlgia o dolor articular és un símptoma que no ha de ser pres a la lleugera. És recomanable consultar un especialista davant la presència d’aquests símptomes per evitar complicacions majors i mantenir les nostres articulacions saludables.